Virtuellt showroom ska locka turister och nya företag

Expect är något riktigt häftigt, ja närmast unikt i Sverige. Här kan den nyfikne besökaren, precis som namnet säger, förvänta sig saker. Också det oväntade.

Genom teknik och kreativa utställningar ska besökare av alla slag inspireras till att uppleva och utforska Västerås, både som besöks- och etableringsort. Det handlar om Expect, ett nytt närmast unikt upplevelsebaserat showroom i Skrapan, mitt i centrala Västerås.

– Man kan beskriva Expect som en entré till Västerås. En dynamisk och föränderlig miljö där turister och affärsbesökare kan få en första smak på vår stad och det genom nya tekniska och interaktiva lösningar, som ju i sig också är något som präglar vårt näringsliv, säger Eva Lilja, vd för Västerås Marknad & Näringsliv AB.

 

Det kan sägas på en gång. Expect är något riktigt häftigt, ja närmast unikt i Sverige. Här kan den nyfikne besökaren, precis som namnet säger, förvänta sig saker. Också det oväntade. Till exempel att med hjälp av VR-glasögon ta sig en liten rundtur på stan och se godbitarna bland aktiviteter och besöksmål.

 

Vill man sedan se hur staden växer med nya områden, var det finns lokaler och ledig mark för etableringar, då är det visualiseringsbordet som gäller. Det är som en jätte-I-pad med touchfunktion. I en mycket verklighetstrogen 3D-modell av Västerås kan man navigera runt i staden, se vad som är på gång, vad som kommer att byggas och hur framtids­visionerna ser ut.

 

Ambitionen att Expect ska vara en mötesplats som tilltalar alla målgrupper. Förhoppningen är att det ska bli den självklara startpunkten när företag och organisationer vill visa upp Västerås. Lika självklart som att turister ska söka sig hit.

 

– Alla är välkomna. Vi vill på ett innovativt och smart sätt marknadsföra och sälja staden till besökare av alla slag. Ytterst handlar det om att stärka Västerås attraktionskraft och långsiktigt skapa förutsättningar för kompetensförsörjning och ett framtida arbetsliv. Det är vårt uppdrag, säger Eva Lilja.

 

Här ligger också det unika med Expect, menar hon. Att på en och samma plats skapa ett forum för turister och företagare, investerare och etablerare, en plats där man möts för olika event och utställningar.

 

– Expect blir helt enkelt vad vi fyller det med, en mötesplats i ständig förändring och utveckling, avslutar Eva Lilja.

 

Text: Per-Åke Hultberg

Foto: Pia Nordlander BildN. AB

Här i Västerås nya entré man till exempel med hjälp av VR-glasögon ta sig en liten rundtur på stan och se godbitarna bland aktiviteter och besöksmål.

Västerås Marknad & Näringsliv AB är ett helägt kommunalt bolag. I samverkan med näringslivet och andra aktörer ska bolaget verka för att utveckla Västerås som en attraktiv boende-, arbets-, etablerings-, besöks- och mötesort. och därmed bidra till att stärka Västerås kompetensförsörjning.