Svenska vårdrobotar snart tillgängliga i Kina via Robotdalen

Dr. Dong Feng, guvernör för Tiexidistriktet i Shenyang, Liu Qian, vd för Zhongrui Funing Robotics, Anders Teljebäck (S), kommunstyrelsens ordförande i Västerås, Eva Lilja, näringslivsdirektör i Västerås Stad tillika styrelseordförande för Robotdalen, och Erik Lundqvist, chef för Robotdalen.

En av många välfärdsteknologiska produkter som just nu utvecklas med stöd från Robotdalen är Poseidon, världens första hygienrobot. Ett innovativt, medicintekniskt hjälpmedel som på ett unikt sätt hjälper rörelsehindrade personer att själva ta hand om sin personliga hygien.

För ett år sedan, hösten 2016, hade Robotdalen i Västerås besök av en kinesisk delegation som ville se vad Sverige kan bidra med i fråga om tillförlitlig och användbar hälsorobotik. Resultatet blev ett samarbetsavtal på 100 miljoner kronor.

Kina har ett jättebehov av att effektivisera vården av en kraftigt åldrande befolkning som ska tas om hand av en krympande andel unga. Det vi är duktiga på är att kommersialisera användbar robotteknik, inte minst inom så kallad välfärdsteknologi. Det hade den kinesiska gruppen som besökte oss tagit reda på. De var imponerade över vad de såg, berättar Adam Hagman, affärsutvecklare på Robotdalen med ansvar för hälsorobotik.

 

Han berättar att det på världsmarknaden än så länge bara finns ett fåtal produkter i omlopp. Här kommer Sverige och Robot­dalen in.

 

– Det är ingen tvekan om att vi sticker ut när de gäller tillförlitlighet. I nuläget stödjer vi ett 30-tal produkter från lika många företag. Flera av produkterna är redan ute på marknaden, andra är på god väg. Det är allt ifrån banbrytande industrirobotar och autonoma gruvtruckar till drönare och olika vårdrobotar.

 

Det här gör att Robotdalen med huvudsäte i Västerås har ögonen på sig. Hit kommer besökare från hela världen, minst en gång i månaden. Men tyvärr har det oftast stannat där. Åtminstone fram tills nu.

 

– Utmaningen är att få tillgång till riskkapital. Det kostar att komma ut på större marknader, vilket är helt nödvändigt om vi vill ha tillväxtföretag i Sverige. Sverige är alldeles för litet, konstaterar Adam Hagman.

 

Om allt faller på plats kan det visa sig att kontakten med Kina blir det stora genombrottet. En sak är säker, Liu Qian, den kvinnliga ägaren av storföretaget Zhongrui Funing Robotics och hennes följeslagare från den lokala provinsregeringen, hittade vad de sökte – vårdrobotar och annan robotteknologi. Riktiga användbara produkter, färdiga att kommersialisera för världsmarknaden.

 

Ett svenskt investmentbolag är nu under bildande med 100 miljoner kronor att investera för kommersialisering av olika produkter. Allt finansierat av det kinesiska bolaget, som därmed får tillgång till de berörda teknologierna. Samtidigt bidrar de till utvecklingen av de svenska bolagen.

 

– Just nu pågår diskussion med 5-6 startupbolag om medverkan. Det är för tidigt att nu gå ut och nämna vilka det handlar om. Men några av produkterna kan mycket väl vara ute till försäljning i Kina redan innan årsskiftet, säger Adam Hagman, som poängterar att Robotdalen själv inte äger några bolag. Uppgiften är tvärtom att hjälpa företag att bli framgångsrika.

 

– Det är superkul varje gång vi ser att de kan börja flyga för egen maskin.

 

Text: Per-Åke Hultberg

Foto: Robotdalen

Bakgrundsfakta om robotteknik

Robotik är idag under mycket snabb utveckling och bedöms få samma revolutionerande inverkan på samhället som IT har haft. Nya innovationer och tekniklösningar bokstavligen forsar fram på löpande band. Jättarna i sammanhanget är USA och Kina med Israel som god trea. Den generellt stora utmaningen, alla spännande innovationer till trots, är att få fram teknik som uppfyller kraven på både kapacitet och tillförlitlighet. Här ligger Sverige bra till.

 

Som nationellt kompetenscentrum, med verksamhet i hela Sverige, har Robotdalen uppdraget att möjliggöra kommersiell framgång av nya idéer och lösningar inom robotteknik. Fokus ligger främst på innovationer för industri, service samt vård och omsorg.

Robotdalen

• Är en katalysator för utveckling och implementering av nya idéer och lösningar inom robotteknik. Fokus är på innovationer för industri, service samt vård och omsorg.

• Verksamheten omfattar hela landet och finansieras av VINNOVA, Europeiska regionala utvecklingsfonden samt akademi, offentlig sektor och näringsliv i Sörmlands, Västmanlands och Örebro län.

• Ett 40-tal produkter har hittills via stöd från Robotdalen kommit ut på marknaden.

• Målet är att bli en internationellt erkänd innovationsmiljö, som sätter svensk robotteknik på världskartan,

 

För ytterligare information besök

www.robotdalen.se