Ny teknik för robotinstallation av gipsskivor

Rasmus Pettersson, CTO och Julia Fransson, vd för Build-r I samtal med Karl Nilsson på företaget Acosense, som precis som Build-r är en del av Synerleap.

Företaget Build-r är ett av de företag som nappat på möjligheten att samarbeta med SynerLeap och ABB.

– För oss var det ett naturligt steg. ABB är ett av världens främsta företag när det kommer till industriautomation och ligger ett stenkast från Stockholm där bolaget grundades. Vill man, som vi, arbeta med robotteknik i Sverige så finns det ingen bättre partner, säger Julia Fransson, vd för Build-r, som arbetar med byggautomation.

 

Just nu pågår arbetet att tillsammans med ABB och NCC ta fram en fullskalig prototyp av ett autonomt system för installation av gipsskivor som ska testas på en byggarbetsplats under våren 2018.

 

– Vi vill med vårt system bidra till att revolutionera byggbranschen genom att introducera robotteknik. Det vill säga teknik som redan används i stor utsträckning i annan industri. I tillverkningsindustrin är det självklart att man idag möts av avancerad digital teknik. Så är det inte alls inom byggindustrin, säger Julia Fransson.

 

Just installation av gipsskivor, en arbetsuppgift som är tung, repetitiv, och kräver hög precision är ett perfekt arbete för en robot, menar hon. Systemet kommer inte bara att förbättra arbetsmiljön genom att minska mängden tunga lyft. Den kommer även att öka produktiviteten på byggarbetsplatsen eftersom roboten kan fortsätta arbeta de två tredjedelar av dygnet som byggarbetsplatsen normalt står stilla.

 

Att nu få hjälp av SynerLeap att utveckla systemet ser Julia Fransson som oerhört värdefullt. Inte minst alla kontakter det har gett.

 

– Peter Löfgren och hans team är otroligt engagerade. De arbetar hårt för att vi alla ska få till bra samarbeten både inom ABB och med andra aktörer i deras nätverk. Utöver teknisk expertis från Corporate Research på ABB har vi även knutit viktiga affärskontakter, säger Julia Fransson.