Kokpunkten nu hetare än någonsin

Vad gör man med ett gammalt ångkraftverk från 1917, som länge varit ur drift och som förklarats som byggnadsminne och alltså inte får rivas? Varför inte skapa något riktigt spektakulärt? Varför inte Sveriges första actionbad? Sagt och gjort! Det är nu tre år sedan den minst sagt unika upplevelsedestinationen invigdes, nu förstärkt med ett högklassigt hotell. Snart blir Kokpunkten komplett.

Vi har fått en helt ny reseanledning till Västerås. Betydligt fler än hälften av besökarna har hittills varit inresta. Ändå är det bara början, säger Sofie Lidholm, utvecklingschef Visit på Västerås Marknad och Näringsliv.

 

Actionbadet var alltså först på plats. Och det är absolut inget vanligt äventyrsbad, betonar Sofie. Det är snarare en slags korsning mellan fartfyllda egendesignade attraktioner och färgsprakande ljussättningar.

 

– Den visuella upplevelsen med ljud, ljus och bild, som skiftar från gång till gång, är något alldeles extra. Det måste upplevas på plats.

 

Utöver alla coola attraktioner – rutschkanor, forsar, pipes och häftiga fallhöjder i en åtta våningar hög byggnad – handlar det banbrytande konceptet alltså om att med digitala projiceringar skapa växlande miljöer. Allt för att ge ytterligare en dimension av badupplevelsen.

 

Även byggnadens högsta del har nu fått nytt liv. Här, med fantastisk utsikt över Mälaren, har nämligen The Steam Hotel, en av Sveriges häftigaste hotell- och mötesanläggningar tagit plats med 227 rum.

 

– I en så speciell byggnad måste givetvis även hotellet var något riktigt extra. Målet har varit att bevara så mycket som möjligt av den gamla industrikänslan och det har man verkligen lyckats med, på detaljnivå, säger Sofie Lidholm.

 

Här finns möteslokaler för upp till 500 personer, tre restauranger, varav en på våning 18 med stor skybar. Dessutom en magnifik spa-avdelning med både inom- och utomhuspooler.

 

– Att Kokpunkten förstärkts med The Steam Hotel är ett stort steg mot att göra det gamla ångkraftverket till en fulländad upplevelsedestination i högsta klass. Vi ser redan en ny ström av besökare, säger Sofie Lidholm och konstaterar att Västerås nu etablerats på den svenska destinationskartan.

 

Men det är inte slut med det. Alla goda ting är tre. Även här. Vid sidan av Nordens häftigaste actionbad och ett hotell långt utöver de vanliga, ska Kokpunkten slutligen kompletteras med ett tredje ben. Den imponerande gamla turbinhallen kommer inom något år eller två att ha omvandlats till ett science center med arbetsnamnet ”Energi Action Center”.

 

– Det blir en publik arena där besökarna ska inspireras att gå från insikt till handling med fokus på energifrågor. Att de helt enkelt ska bli bättre rustade att agera hållbart, förklarar Ylva Wretås, strateg på Västerås stad.

 

Just nu håller ett koncept på att tas fram. Ylva Wretås betonar hela Kokpunktens syfte som destinationsmål. ”Energi Action Center” är definitivt inget undantag, tvärtom. Det var ju i den här byggnaden som energikraft en gång sattes på den globala kartan.

 

– Att i den här mycket speciella industrimiljön ha förmånen att nu hundra år senare kunna erbjuda starka tanke- och känslomässiga upplevelser inom framtidens energi känns helt fantastiskt. Energi Action Center kommer definitivt att sticka ut, även på internationell nivå, avslutar Ylva Wretås.

 

Text: Per-Åke Hultberg

Foto: Kokpunkten

Västerås ångkraftverk – idag Kokpunkten

Den höga tornbyggnaden med sina fyra skorstenspipor vittnar om en betydelsefull epok i den svenska kraftgenereringens historia. Det togs i drift 1917 och försörjde inte bara Västerås, utan stora delar av Sverige med kraft. När den andra tornpannan stod klar 1937 var den Europas största och gjorde att kraftverket blev känt även internationellt. 1979 blev kraftverket ett beredskapsverk. 1992 avvecklades all kraftproduktion. 1998 köpte Peab byggnaden som nu är klassad som byggnadsminne. 2014 invigdes Kokpunkten, actionbadet, nu kompletterat med The Steam Hotell. Den gamla turbinhallen förbereds för ett science center.

 

För mer info: www.kokpunkten.se

Foto: Andreas Sundgren

Steam Hotel har fått en smått otrolig start med en beläggning på över 90 procent och en förstaplats på Tripadvisor.

 

Där kan det låta så här:

– Ett hotell utöver det vanliga där unik miljö och nytänk skapar en varm och välkomnande stämning. Här finns något för alla, från barnfamiljen till det äldre paret eller vännerna som vill unna sig lite lyx i vardagen.

– Absolut bland det bästa hotell jag varit på, vilken överraskning. Kommer definitivt tillbaks igen, välkomnande atmosfär på hela hotellet med vänlig personal. Fräscht, rent, snyggt och genomtänkt. Superbra!

 – Näst intill perfekt hotell!! Fantastisk inredning. Superlyxigt och annorlunda. Känns som att kliva in i en annan värld.

 – Världsklass!

Västerås högst på Googles resmålslista

På Googles lista över söktrender sommaren 2017 i fråga om resmål hamnade Västerås på en överraskande och mycket hedrande tredje plats, före självklara höjdare som Gotland och Liseberg.

– Att komma på tredje plats med bara Stockholm och Göteborg före oss är väl något? Vi har tidigare inte ens varit bland topp-tio. Så det har verkligen hänt något, säger Sofie Lidholm, utvecklingschef Visit Västerås.

Att förklaringen heter Kokpunkten, att alltfler har uppmärksammat actionbadet och inte minst öppnandet av The Steam Hotel, är hon ganska övertygad om.

– Vi har blickarna på oss på ett helt nytt sätt. Vi uppmärksammas nu hela tiden i press och sociala medier. Det var en markant skillnad i somras.

 

Topp 10 mest sökta resmålen inom Sverige:

1 Stockholm

2 Göteborg

3 Västerås

4 Gotland

5 Norrköping

6 Visby

7 Liseberg

8 Växjö

9 Karlskrona

10 Östersund