I Västerås bor kraften

Att Västerås har ett starkt näringliv är väl känt. Men här finns så mycket mer. Numera även en innerstad med puls, liv och rörelse, samtidigt som allt fler ute i landet upptäcker Västerås som upplevelsestad. Det gäller även det faktum att Västerås även är en Mälarstad värd namnet med fantastiska boendemiljöer och rekreationsområden.

I Västerås finns alla de grundläggande förutsättningarna på plats. Här finns starkt, innovativt och växande näringsliv med förgreningar över hela världen. Här deltar redan fler än femtio nationers forskare, studenter och entreprenörer i utvecklingen av framtidens lösningar. Med all vår gemensamma arsenal av vilja, kreativitet, fantasi och industriell kraft kan vi möjliggöra omställningen lokalt och globalt till 2050. Det finns ingen bättre plats än Västerås.

 

Det är med andra ord helt givet att jag vill bo just här, i den lilla världsstaden. Sveriges energihuvudstad.

 

Jag har också sett förändringen. Att Västerås nu även är en handels- och upplevelsestad. Vi har nu en innerstad med puls, liv och rörelse. Vi har till exempel över 80 uteserveringar, när jag växte upp hade vi ingen. Västerås har också utvecklats till ett regionalt handelscentrum. Hit åker man långväga för att handla, men inte bara det. Allt fler ute i landet upptäcker också Västerås som upplevelsestad. Med Sveriges första actionbad, Kokpunkten har vi tagit ett stort kliv i den riktningen. Där har vi något helt unikt att erbjuda.

 

Att Västerås blivit en Mälarstad värd namnet är en annan styrka vi gärna lyfter fram. Hur tidigare otillgängliga hamn- och verksamhetsområden öppnats upp och nu erbjuder fantastiska boendemiljöer. Dessutom en lång och härlig strandpromenad som sträcker sig utefter hela fjärden.

 

För 130 år sedan startade arbetet med att elektrifiera Europa. Det kan inga städer eller regioner konkurrera med. Nu tar vi ett nytt historiskt steg i och med att Northvolt kommer till oss med sin forskning för att starta utvecklingen och tillverkningen av världens grönaste batteri. Tidigare i år hälsade vi även Amazon Web Services välkomna hit.

 

Att Västerås växer är alltså inte förvånande. Läget i Mälardalen med närhet till Stockholm har naturligtvis också stor betydelse. Många som pendlar hit till sina arbeten, inte minst från Stockholm, upptäcker Västerås även som bostadsort. Bostadsbyggandet har för övrigt fördubblats under de senaste åren.

 

Uppenbarligen är det fler än jag som upptäckt att Västerås är en fantastisk stad att bo, verka och leva i.

 

Det är här i Västerås vi samlas, människorna som lett, leder och vill fortsätta leda förändringen. Här bor förutsättningarna och kunskaperna. Här bor viljan och energin. Här bor kraften. Här tar vi täten in i framtiden. Välkommen hit för att göra världens skillnad.

 

Anders Teljebäck, (S)

Kommunstyrelsens ordförande.

Jubileumsåret 2017

Västerås har i år all anledning att fira. Flera storheter har här sett dagens ljus. Inte bara ASEA som grundades 1883. Det var här H&M startade för 70 år sedan. Ica fyller 100 år, högskolan 40 och stiftsbiblioteket hela 700 år. Ja, det finns sannerligen mycket att fira. Det var också här i Västerås som den första svenska pizzan serverades för 70 år sedan. Den viktigaste av alla dessa födelsedagar att fira, kanske någon tycker.

”MISSA INTE ETT BESÖK PÅ KOKPUNKTEN OM DU HAR VÄGARNA FÖRBI.”

Foto: Pia Nordlander & Kristoffer Hasselberg, Västerås & Co